keurmerk stemacademie

ASTERTECHNICS VZW

Het FotoalbumOnze filmkes vind je terug op ons YouTube-kanaal.Het Tijdlijn Fotoalbum

Voor wie geen facebook-account heeft, kan hier de individuele foto's vinden die we hebben gepost.

Top

2de Digitaal Fotografiekamp - 2018

De sfeerbeelden van een leuk en gevarieerd zomerkamp! De datum van volgend jaar ligt zelfs al vast en net zoals vorig jaar zijn er opnieuw al enkele deelnemers die volgend jaar willen terugkomen! Startend met de geschiedenis van fotografie en direct ook een fikse wandeling achter de rug om de kunstwerken van Stad Geraardsbergen te ontdekken en te fotograferen. De tweede was het iets rustiger, maar tegelijkertijd wat natter, niet door het weer maar door de waterballonnen. Ook verf en afwasmiddel kwamen van pas. Tijdens de namiddag volgde de initiatie fotobewerking met GIMP. Op dag 3 kwam natuur en dieren aanbod. De praktijk kon worden toegepast op Leefboerderij de Kanteling. En ook in het Provinciaal domein De Gavers vindt men genoeg natuur en bootjes op het water... natuurlijk was er tijd voor een ijsje! De voorlaatste dag stond in de voormiddag in 't teken van #mannekenpis! Groot en klein formaat gingen op stap om als echt fotomodel dienst te doen. Tijdens de namiddag kwam Gimp terug aan beurt en werden de eerste cameraatjes met de 3D-printer gemaakt. Amaai, de laatste dag! Er werd een fotostudio gemaakt in ons fablab. Er werd een gek spelletje gedaan met bloem en water. Ook water kwam terug aan de pas en er was een korte demonstratie met de drone met Aster De Bolle. De beste foto's werden uitgekozen. Katoenen zakjes en T-shirts werden bedrukt. Diploma's ondertekend, kaarsjes uitgeblazen en cake gegeten voor een jarige, aandenken gemaakt met de lasercutter, en enkele scratch-programmaatjes afgewerkt. Het was een zeer leuke bende! Bedankt aan Lisa Bilterijst Fotografie, Emma Bilterijst en Tessa Ickx voor de begeleiding.

Top

Juwelen met zilverklei - 09/06/2018

Een zeer leuke en aangename workshop onder de professionele begeleiding van Mieke Backaert van Vetrobeads! Na eerst wat uitleg over zilverklei en oefenen met de plasticine, creëerde iedereen een zeer prachtige ring! Voor de gelegenheid maakte ik het mezelf zeer moeilijk door een hanger van ons logootje te maken. Niet gemakkelijk, maar het is charmant geworden, néé?!

Top

Studiedag iSTEM voor leerkrachten - 01/06/2018

De studiedag iSTEM voor Leerkrachten ging dit jaar over de Kunst van het Integreren. Er waren heel wat interessante projecten en natuurlijk ook mensen aanwezig. De workshop over zelf Apps maken, heeft ons geïnspireerd en jullie gaan er zeker nog van horen. iMusica is een aanrader voor het secundair onderwijs, een project waar muziek en wiskunde hand in hand gaan, informatie terug te vinden bij de lerarenopleiding van de Hogeschool UC Leuven-Limburg - UCLL. Onder begeleiding van UGent Volkssterrenwacht Armand Pien werd de MARSrover geprogrammeerd. Met ook dank voor de boeiende studiedag aan STEM voor Leerkrachten en KU Leuven Technologiecampus Gent.

Top

Makerstown 2018

Makerstown... Een leuke innovatieve beurs op een prachtige locatie, ofwel waar prototypes die dit jaar nog op de markt komen, gepresenteerd worden naast de geschiedenis van de auto. STEM toegepast in allerhande sectoren: medisch, verzorging, voeding, muziek, mode, onderwijs, tuinbouw, .... voor elk wat wils! Ook wij hebben heel wat inspiratie kunnen opdoen. Enkele ideeën worden de komende weken verder uitgewerkt en misschien kunnen jullie binnenkort ook zelf komen experimenteren in een nieuwe workshop.

Top

Talentenjacht 2018 - Computers demonteren

Het enige wat de talentenjagers vandaag nodig hadden, was een goeie schroevendraaier. Dankzij Burocenter Van Der Bracht hadden we enkele kapotte computers bemachtigd. Elk had zijn eigen "bak" om uit mekaar te halen. Elk onderdeel werd benoemd en kort besproken. Maar het terug in mekaar steken vond iedereen het leukst! Er waren wel enkel schroefjes over na het hele proces en omdat iedereen een processor mee naar huis kreeg, konden we de computers niet meer testen!. ;-) Ook een scherm, een toetsenbord en een oude printer werden "ontleed". De begeleiders van dienst waren Aster De Bolle en Jasper Van Geyte.

Top

Talentenjacht 2018 - Kruidenbakje maken

Voor de 3de keer op rij, konden kinderen aan de slag met hout. Deze keer een kruidenbakje, maar kan ook dienst doen als sorteerbakje of klein kastje. Ook de houtbrander werd gebruikt om de talentenjagers hun naam te laten graveren. Giesbaargse Jeugd #talentenjacht Geraardsbergen #roefeldag

Top

International Scratch Day - 12/05/2018

't was weer een leuke dag! Programmeren met Scratch maar zonder computer... een beetje raar maar ook zeer leuk. Een laatste keer geoefend om klaar te zijn voor de wedstrijd. Want op 12 Mei 2018 viert de computertaal Scratch, de gratis codertaal voor kinderen, zijn internationale dag. Iedereen komt dan samen om hun projecten en ideeën te tonen en uit te wisselen en vooral ook om aan nieuwelingen Scratch aan te leren. Meer dan 1000 projecten over de ganse wereld doen mee. In België rolden Coderdojo Aalst en Codescool hun mouwen op om dit in Aalst ook te organiseren. Iedereen was welkom om zijn eigen spel te programmeren, een mBot aan te sturen of een Micro:Bit aan te sluiten. Je kon je codeervaardigheden ontdekken en een robot bedienen. Voor elk wat wils, van absolute beginner tot… Ook wij waren aanwezig met de Allbot van Velleman Projects. Met dank aan Koen Van de Moortele communicatie Odisee voor enkele bijkomende foto's. Mooie organisatie van Geert Callebaut en Jo De Pelsmaeker!

Top

Coderdojo op Bezoek

Dankzij een aangename samenwerking met de Bibliotheek Geraardsbergen hadden we op 28/04/2018 CoderDojo Geraardsbergen op bezoek. Hopelijk volgen er nog bezoekjes.

Top

Interview met TV Oost

Op 19/04/2018 kwam TV OOST VLAANDEREN voor hun programma "In de Buurt" naar Geraardsbergen. We hadden de eer om door Katja Retsin geïnterviewd te worden. Een goeie gelegenheid voor onze robotjes om ook eens naar de kapel op de Oudenberg te gaan. We mochten uitleggen wat ons fablab doet en ook nog vertellen dat we nog sponsors zoeken voor extra materiaal. Wie je het interview zien, dan kan dit via ons YouTube-kanaal. En wie ons wil sponsoren, kan altijd contact opnemen met ons via info@astertechnics.be.

Top

Creaties met de lasercutter

Top

Paas-Fablab kamp 2018

Een zonnecelwagen van A tot Z in mekaar knutselen en onderdelen zoveel mogelijk zelf maken... onze deelnemers zijn er in geslaagd! Het chassis hebben ze zelf gezaagd, de nodige gaatjes geboord, de wielen werden gedaan met de lasercutter, de tandwielen ontworpen en geprint met de 3D printers van Velleman Projects en 3dinthebox. Stap voor stap werden het motortje, de zonnecel, beugels en versiering toegevoegd. De 2de dag kwam het programmeren van het verkeerslicht met Arduino aan bod, de zeer leuke ontwerpen in tinkercad werden uitgeprint, tekeningen en foto's werden bewerkt en op een T-shirt bedrukt en uiteraard... dankzij de stralende zon werden de zonnecelwagentjes uitvoerig getest! Dank aan de coaches Jurgen Neckebroeck van JN Service, Daan Beernaert, Els Bauwens, Aster De Bolle, Kurt De Meulenaere en Pepijn De Bolle. Dank aan de leveranciers van ons materiaal Gotron, Brico Geraardsbergen, Amitex. Inspiratiebron voor de bouw van de zonnecelwagen is MasynMachien.

Top

Robocup Junior Danswedstrjd 2018

De verwachtingen lagen hoog... en werden ingelost! Een dikke proficiat aan Aïko Vandermeiren, Aster De Bolle, Lowie De Groote, Luna Baeyens, Pepijn De Bolle, Thyen Van Huffel. Een zeer leuk team dat gezamelijk een mooie prestatie hebben neer gezet! Met dank aan hoofdcoach Tim Caudron die er voor gezorgd heeft dat iedereen zijn talent kon laten uitblinken en dat iedereen heel wat heeft aangeleerd! Hij heeft ook de nodige "onderhoudsbeurten" aan de Allbots van Velleman Projects uitgevoerd! Dank aan Emily Ceuleneer voor de begeleiding met het decor en het ontwerp voor de T-shirts! Dank aan: T heilig boontje voor de ballonnen, petjen Karel Van Den Abeele voor het frame voor ons spandoek, nonkel Jurgen de Bolle voor het spandoek, Amitex voor de T-shirts,... en natuurlijk de ouders en grootouders voor de helpende handen vandaag en vooral het enthousiast supporteren! En ook bedankt Studio Brussel om onverwachts ons liedje te spelen deze morgen toen we vertrokken richting Technopolis voor de wedstrijd! Met dank aan Uli Schillebeeckx voor enkele bijkomende foto's gepost via de Facebook van Robocup Junior - België.

Top

Voorbereiding Robocup Junior Danswedstrjd 2018

Op 24 maart nemen we deel aan de robotdanswedstrijd in de Technopolis te Mechelen. Hier kunnen je de stappen volgen, maar wie het resultaat wil zien, moet ons komen aanmoedigen... want hier geven we nog niet veel prijs! Het moodboard voor het decor is klaar. Het liedje is gekozen, nu mixen want het mag maar maximum 2 minuten duren. Dansje voor de deelnemers is klaar, nu nog wat oefenen. De danspasjes van de robot worden geprogrammeerd. En er is heel wat schilderwerk voor het decor, gelukkig onder de begeleiding van Emily Ceuleneer. De T-shirts om zelf te bedrukken en de kleurrijke petjes werden geleverd door Amitex Met Luna Baeyens, Aster De Bolle, Pepijn De Bolle, Aiko, Thyen en Lowie. De hoofdcoach is Tim Caudron.

Top

Hydraulische pers

Een FabLab is een maak-, experimenteer- en onderzoeksruimte... Ook voor het maken van de hydraulische pers diende er heel wat zaken aangepast te worden, geëxperimenteerd, ... en natuurlijk kon ducttape ook niet ontbreken. Met dank aan Dimitri Coppens van de KU Leuven en voor de helpende handen van Jurgen Neckebroeck en Els Bauwens. Ook voor BD (Becton, Dickinson and Company) was het een verrassing dat hun "medisch" materiaal zoals spuitjes en slangetjes voor andere doeleinden werden gebruikt!

Top

4de leerjaar van VBS Aspelare heeft zelf ontwerpen gemaakt voor de 3D printer

We hadden deze maand het genoegen om de 2 klasjes van het 4de leerjaar van Vrije basisschool Aspelare op bezoek te krijgen. Ze kregen een initiatie met de 3D-printers. Iedereen maakte zijn eigen ontwerp op de computer, ook de juffen en de buschauffeur! De 3D-printers van Velleman Projects en van 3dinthebox hadden hun werk om 33 ontwerpen nadien te printen. Een mini-setje met een ge-3D-printe batterijhoudertje, knoopbatterijtje en een van kleuren wisselend LED-lichtje werd ook samengesteld. Met dank aan Jurgen Neckebroeck en Aster De Bolle voor de begeleiding!

Top

Morsesleutel en signaalzoekers met UBA

Dankzij Hugo De Cooman en Xavier van UBA (= De Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs, of ook de enige nationale vereniging van Belgische radioamateurs) en de helpende handen van Marc Van Laethem en een opa, hebben de deelnemers een echt precisiewerkje uitgevoerd. Het solderen van van weerstandjes en condensatoren op printplaatjes vraagt heel wat concentratie... en jawel het is bij iedereen gelukt! Proficiat!

Top

Maker Faire te Lille op 09/02/2018

Super interessante beurs voor de makers onder ons! Wij waren onder de indruk van Domolab die elektronische muziekinstrumenten maken met oude telefoons, strijkijzer, en nog andere gekke voorwerpen! Buiten allerlei demonstraties en voorstellingen van producten zijn er ook de ateliers voor de kinderen. Dit zijn uiteenlopende workshops gaande van het gebruik van 3D pennen, knutselen van auto's, houtbewerking, textielbewerking, lasercutten, solderen, met de drones vliegen, enz....

We waren aangenaam verrast om te zien dat er heel wat scholen op bezoek waren met jonge kinderen vanaf het 1ste leerjaar. Voor de studenten waren er dan de hogescholen en kunstacademies aanwezig die het gebruik van 3D printers en lasercutters promoten om hun maquettes te maken en nog veel meer. Ook voorwerpen met de 3D printer gemaakt in keramiek en zelfs beton waren te bezichtigen. Uiteraard waren er robots en drones maar ook creaties met speciale lichteffecten.

Top

In BSBO De Drempel pimpen ze hun schilderijtjes

Een zeer inspirerende voormiddag achter de rug... of hoe kinderen andere kinderen helpen om nieuwe dingen en talenten te ontdekken! Het klasje de Zilverreigers van BSBO De Drempel Geraardsbergen kregen "meester" Aster De Bolle met zijn "assistent" Pepijn De Bolle op bezoek om hun schilderijtjes te pimpen met LED-lichtjes. Na uitleg over het stroomdiagram kon iedereen aan de slag met alle materiaal. Ja hoor, ook deze krakken hebben zelf gesoldeerd! Glunderende gezichtjes... en iedereen terecht fier op zichzelf!

Top

Kunstige schilderijtjes met LED-lichtjes

Awesome!!! Geniet van deze pareltjes van kunstwerken! Na een jaar van organiseren van activiteiten zijn we nog meer overtuigd dat de talenten van kinderen onderschat worden! En we mochten een heel mooie mix van deelnemers met meisjes én jongens ontvangen voor deze zeer leuke workshop. Leen Uytterhaegen van L'arte heeft de creativiteit naar boven gehaald van de deelnemende kinderen, en daarna werd het schilderij gepimpt met LED-lichtjes. De creatievelingen waren ook zeer handig met een soldeerboutje en in een mum van tijd was het circuit met schakelaartje en batterijhouder samengesteld dankzij de nodige instructies van Aster De Bolle. Dank aan Sylvie Dewaele, Katelijne Samson en Jürgen Neckebroeck voor de vrijwillige handen. Zeer leuke samenwerking met Leen Uytterhaegen en een goeie start voor nog meer leuke workshops in de toekomst!

Top

Paddenstoelenkwekerij opstarten

De Helix zorgde voor een gids die met de deelnemers de windsnelheid en luchtvochtigheid ging opmeten op verschillende plaatsen in en rond het bos. Na een koekje en een drankje kwam het echte werk aan bod! ;-) Met boormachine en hamer werden populierenstammetjes voorzien van enten met de sporen van de oesterzwammen. De kinderen en ouders gaan nog wat geduld moeten hebben, maar tegen augustus volgend jaar kan iedereen beginnen smullen. Met dank aan Koen Vantorre van Radio Delta 106.9 FM voor de fotoreportage!

Top

Initiatie Swift Playgrounds van Apple

Zeer jonge programmeurs in opleiding vandaag, tussen de 8 en 11 jaar oud!... Zoals ze zeggen jong geleerd is oud gedaan! En ja hoor, ook een meisje van de partij. Vandaag en volgende zaterdag de initiatie om later dan workshops te geven om een eigen app te ontwikkelen. Met dank aan Tim Caudron en met de steun van de Bibliotheek Geraardsbergen.

Top

Openmonumentendag - 3D geprinte oude stadsomwalling

Het was een enorme uitdaging voor ons fablab om op basis van een zeer oud stadsplan, twee schilderijen en uitleg de eeuwenoude stadsomwalling in maquette vorm om te zetten met onze 3D-printer. Al zeggen we het zelf, het resultaat mag er wezen. Op basis van bijkomende informatie zullen enkele aanpassingen gedaan worden aan de muur en zullen er in de toekomst nog enkele gebouwen bijgemaakt worden.

Top

Opendeurdag 26 augustus 2017

Alle medewerkers van Astertechnics wil iedereen bedanken voor hun bezoekje en de getoonde interesse! Heel veel nieuwe mensen en kinderen mogen ontvangen en de meisjes waren zeer goed vertegenwoordigd! De opendeurdag heeft onze motivatie nog meer aangemoedigd. Met speciale dank aan de helpende handen van: Sonja Van den Abeele, Katelijne Samson, Koen Vanlaere en Tijs; Diego van Huffel, Sophie en Niene; Sylvie Dewaele, Lara, Luna en Lowie. Ook dank aan Dimitri Coppens van KU Leuven met de schommelende zandloper en Karl van 3dinthebox met de 3D-scanner en Sanne Cools voor het maken van slijm en plasticine. Bedankt Velleman Projects voor het ter beschikking stellen van 2 Nano 3D-printers. Dank aan Jaro De Taye en Tim Caudron voor de voorbereidingen maar die er spijtig genoeg niet bij konden zijn. Ook dank aan Aster De Bolle en Pepijn De Bolle.

Top

Fablab Junior: borstelbotjes

Een fablab-junior speciaal voor de jongsten! Met een motortje, batterijhouder, batterijen en een borsteltje kan je echt iets leuks maken. En het pimpen van dit alles kon niet ontbreken! Blije jongens én evenveel blije meisjes waren terecht fier op hun dansende figuurtjes.

Top

Super-Fablabkamp 2017

Het was een drukke week want er stond heel wat op het programma! En we zijn superblij dat er 2 meisjes vol enthousiasme deelnamen aan het kamp!

Na een kleine kennismaking op de eerste dag werd er met Sanne Cools​ gestart met het verzinnen van een verhaal voor het The Diorama Project​. Ondertussen kreeg Jaro De Taye​ de gelegenheid om de Nano-Vertex 3D printer te testen die Velleman Projects​ ons ter beschikking stelt, want dinsdagnamiddag komt 3D-printen aan de beurt. Na de middag kwam het in mekaar zetten van het LED-wheel aan de beurt. Motortje voor CD te laten draaien, batterijhouder en schakelaartje dienen op een correcte manier gemonteerd worden... en dit kan alleen maar als het electriciteitsplan juist wordt gevolgd. Heel wat technieken kwamen aan bod: hout zagen met de elektrische figuurzaag voor het voetje, gaatjes boren in de CD voor de LED-lichtjes, motortje vastmaken op voet met lijmpistool, solderen van de elektrische draadjes met soldeerbout.

Dag 2 was terug goed gevuld. In de voormiddag werd er geknutseld aan het Diorama Project. In de namiddag stond 3D-printen op het programma en werden de eerste LED-wheels afgewerkt.

Op dag 3 werd er nog verder gewerkt aan de LED-wheels want solderen is niet zo eenvoudig als je het voor de eerste keer doet. Maar het resultaat mag gezien worden! De reactie van iedereen toen we de LED-wheels in een donkere kamer testten was unaniem "WAUW!" Voor het Diorama-project diende de kamers verder afgewerkt te worden, figuurtjes afgeprint met de 3D-printer én... geluid opgenomen. Er werd geluisterd naar allerlei opnames om aan te tonen dat het verschil in intonatie een andere betekenis kan geven aan een zinnetje. In de namiddag werden er foto's en tekeningen geselecteerd, bewerkt en gedrukt op een T-shirt of katoenen zak. En er werd ook geëxperimenteerd met een houtbrander om te graveren op een stukje hout.

De laatste dag was snel daar. Het diorama project werd verder afgewerkt en de video werd ook gemaakt. Maar er werden ook figdet-spinners maakt met het lijmpistool enerzijds en ook met de 3D-printer. Op het einde van het kamp konden alle ouders en grootouders komen een kijkje nemen naar alle werkjes, die de deelnemers uiteraard mee naar huis konden nemen.

Top

Digitaal Fotografiekamp 2017

De weergoden waren ons niet goedgezind op de eerste dag! Maar zo snel geven we niet op, vooral niet als Lisa Bilterijst en Jaro De Taye het kamp begeleiden. Gewapend met de nodige plastieke zakjes rond de toestellen (want een goeie fotograaf moet in alle omstandigheden kunnen werken) trokken we op stap in de stad en toen kwam het zonnetje er toch nog door. Op dag 2 kwam het fotograferen van water aan de beurt en in de namiddag startte Tim Caudron de initiatie fotobewerking met Gimp. Stefanie Dhondt komt nu ook als animator extra ondersteuning geven. Dag 3 was zeer afwisselend! Johan van Bakkerij De Vesten liet onze groep honderden foto's nemen tijdens het maken van de mattentaarten... en natuurlijk mochten we ook proeven van deze heerlijke delicatesse. Bakkerij De Vesten verkoopt zelfs mini-mattentaartjes. Ideaal voor een feestje. Hierna namen we tijd voor een picknick in het Boelarebos en uiteraard gevolgd met opnieuw het nemen van heel veel foto's van dit prachtig stukje natuur. Voor dag 4 werd er een bezoek aan een bedrijf gepland met oude machines. Ook dit heeft prachtige resultaten gegeven. In de namiddag was er een vervolg op Gimp. Op de laatste dag werd Stefanie en Senne in sneltempo opgeleid tot fotomodel. Niet alleen kwam tijdens dit kamp het natuurtalent voor fotografie naar boven, maar sommige hebben duidelijk het ook in zich om fotomodel te worden! ;-) In de namiddag werd er een moeilijke keuze gemaakt om de beste foto's te kiezen, nog was bij te werken en ze in een diavoorstelling te gieten. Iedereen kon zijn mooiste foto ook laten drukken op een katoenen zak, en de deelnemers kregen nog volgende souvenirs mee: diploma, mini-camera gemaakt met 3D-printer en een bordje gemaakt met de lasercutter. Ouders en grootouders kwamen alles nog eens bewonderen. Met samenwerking en de steun van Bibliotheek Geraardsbergen, Giesbaargse Jeugd en Cultuurconnect.

Top

Snoepautomaat

Zoals altijd hebben de afwezigen ongelijk! Het maken van een eigen snoepverdeler is een mooie gelegenheid om iets leuk te doen met iemand van de familie. Er werd gezaagd met handzaag of "sint-Jozefszaag" door de opa's, gewerkt met een elektrische figuurzaag en de houtrasp, schuurmachine mocht ook niet ontbreken. Lijmklemmen, nagels, glazen bokalen... Maar de final touch was met het houtbrandapparaat. Namiddag is voorbij gevlogen en deelnemers komen terug naar ons fotografiekamp! Met dank aan Sanne Cools en Jaro De Taye!

Top

Laseren van een logo

We willen onze partners, sponsors en andere instanties die ons steunen bedanken. Hun logo met de lasercutter produceren is één van de mogelijkheden. Radio Delta 106.9 FM deelt onze evenementen op hun facebook en een tijdje geleden kregen we de kans voor een interview bij Hugo De Mulder. Reden genoeg om hun logo te gebruiken en onze lasercutter uit te testen. De 3 aspecten kwam aan bod: rasteren, graveren en snijden.

Top

Card Board Challenge

Kasteel, koets, canon, flipperkast, faxtoestel, ... noem maar op... alles kan. Ook een konijntje dat de koets trekt! Met dank aan Sanne Cools en Jaro De Taye

Top

VR-bril

We lieten enkele bezoekers op de braderie kennis maken met de VR-bril. Zowel jong als oud, meisjes als jongensvonden het leuk. Zelfs de burgemeester Guido De Padt wou dit eventjes uittesten. In het najaar kun je eigen VR-bril komen maken in het fablab, maar ondertussen zijn er nog heel wat andere leuke activiteiten te doen tijdens de zomer.

Top

Open fablab

Tijdens een Open-Fablab kan iedereen komen experimenteren en is er geen workshop voorzien. Er werd een Allbot van Velleman Projects in mekaar geknutseld, de jongsten maakten een gitaar, manneke pis werd geprint in 3D, gisteren werden er kleine ventilatoren in mekaar geknutseld (tegen de warmte) ;-) met een klein motortje. Solderen, 3D-printen en het gebruik van het lijmpistool kwam aan bod. Met Sanne Cools en Tim Caudron.

Top

Robocup 2017

Een spannende en tegelijkertijd ontspannende dag in Brussel! Certificaat voor robotbouwer ontvangen en 2de plaats behaald met de Dans wedstrijd voor Robots! Met dank aan Thyen, Pepijn en Aster De Bolle voor hun inzet en enthousiasme! Heel veel dank aan Sanne Cools om de 3 jongens te overtuigen om toch mee te doen aan de danswedstrijd en om alles uit te zoeken en in goede banen te leiden. Dank aan de oma van Sanne voor het maken van de vestjes en aan oma Sonja Van den Abeele voor het helpen met de kostuums! Toch wel onder de indruk van de Allbots van Velleman Projects, zeker een aanrader!!! Met morele steun van de familie Diego van Huffel - Seeuws en Tim Caudron

Top

Photoshop Of Niet

De laatste sessie van deze workshop was opnieuw zeer leuk. Zijn bepaalde foto's bewerkt met o.a. Photoshop of zijn het originele foto's? Zijn er andere manieren om super leuke foto's te verkrijgen zonder te bewerken met de computer? Hoe ontstond de eerste foto? Ons fablab werd zelfs omgetoverd tot een grote camera obscura! De deelnemers hebben geleerd hoe actiefoto's te nemen door zelf in actie te schieten. Er mocht met eieren gegooid worden.. en schepen Kristin Vangeyte deed dienst als fotomodel! Allemaal dankzij de begeleiders Lisa Bilterijst, Jaro De Taye en Sanne Cools. En medegeorganiseerd door Cultuurconnect, Bibliotheek Geraardsbergen en Giesbaargse Jeugd.

Top

Minibiotoop

Alvorens te starten met het maken van een eigen biotoopje, eerst wat algemene informatie en dan op zoek naar materiaal voor het biotoop. En dan nog een originele houder voor het flesje maken. 't was weer boeiend! En dan ook nog eens genieten van het prachtige weer en deze leuke plek om een spelletjes te spelen. Met dank aan De Helix om deze workshop op hun locatie te laten plaatsvinden en dank aan Lesley De Bruyne voor het begeleiden van deze workshop.

Top

Spaghettibruggen bouwen

Ontwerpen; passen en meten; tape, plakband of lijmpistolen gebruiken en vooral geconcentreerd werken... resultaat zeer mooie spaghettibruggen! Met Sanne Cools en Jaro De Taye

Top

Tandpasta maken met klei

Heel wat wijzer geworden over klei vandaag, het ontstaan en wat je er mee kan doen. Voor de tandpasta gebruikten we de groene klei... De tandpasta ruikt alleszins wel lekker naar munt... benieuwd of de deelnemers hun tanden zullen blinken vanavond voor het slapen gaan. ;-)

Top

Statische webdesign - deel 2 & 3

Iedereen zijn eigen website met informatie over hun eigen hobby's en interesses. Proficiat aan de deelnemers! Nog enkele dagen geduld en onze website is ook "on air'! #fablabfun #webdesign #astertechnics #html #geraardsbergen #fun #programming samen met Tim Caudron​, Bibliotheek Geraardsbergen, Giesbaargse Jeugd ​ & Cultuurconnect.

Top

Statische webdesign - deel 1

De eerste stappen werden gezet richting het maken van een eigen website. Liefst 17 deelnemers! We kijken er naar uit om de resultaten te zien binnen 2 weken. #fablab #webdesign #astertechnics #html #geraardsbergen #fun #programming samen met Tim Caudron, Bibliotheek Geraardsbergen, Giesbaargse Jeugd & Cultuurconnect.

Top

Demonstratie in de bib

Heel wat geïnteresseerden zijn vandaag langsgekomen in de bib om kennis te maken met 3D-printen. Het is altijd leuk om zo een gevarieerd publiek te woord te mogen staan! Hier enkele sfeerbeelden! En opnieuw vele leuke en creatieve ontwerpen gezien!

Top

Meme je T-shirt

Terug een superleuke activiteit, waarbij ook de mama's, een papa en een oma hun creatieve kant konden laten zien. Jongste deelnemer was 7 jaar en de oma 66 jaar. Deelnemers van de workshop kunnen nu thuis ook verder ontwerpen en in ons fablab hun ontwerp zelf op de T-shirt komen drukken. Ideaal voor wie een origineel cadeautje wenst te maken. Met Ingegno Maker Space.

Top

Choconaise & Mocktails

Supergezonde en vooral lekkere chocomousse gemaakt van chocolade zonder eieren, suiker of room! Een "grenadine" gemaakt met ultrasoon geluid. Het was een zeer leuke "technische kookles" vandaag. Met dank aan de enthousiaste "kokertjes", Maxime van Proef! en oma Sonja Van den Abeele Zeker voor herhaling vatbaar, dus hou onze evenementen in het oog voor een nieuwe spannende workshop met Maxine van het foodlab uit Schellebelle.

Top

Flipperkast

Een flipperkast bouwen met lichtjes en geluid doe je niet op een uurke of 2. Deel 1: hoe werkt electriciteit, voorbeelden hoe een flipperkast er kan uitzien, de ontwerpfase. Volgende week woensdag, begint de bouw.

Top

Het eerste Fablab

Het allereerste kamp georganiseerd in ons spiksplinternieuw fablab. Was enkel mogelijk dankzij Maria Cristina Ciocci van Ingegno Maker Space! De kinderen startten onmiddellijk met de ontleding van een motortje.

Top

Pokémon goes 3D

Kinderen van 4 jaar tot en met 13 jaar zijn vandaag komen kennis maken in de bibliotheek van Lierde. Niet alleen de kinderen zelf waren onder de indruk omdat ze zelf de kans kregen om iets te ontwerpen, maar ook de ouders! Zelfs een 60+ heeft zich aan een eigen ontwerp voor een sleutelhanger gewaagd! Met dank aan Ingegno Maker Space, Tim Caudron en Hippolyte Christiaens voor de geslaagde samenwerking. Bedankt aan de bibliotheek medewerkers voor de organisatie en enthousiasme!

Top

Nieuwe Stoelen

Dankzij enkele vriendjes van Aster en Pepijn, en vooral dankzij de Chiro Appelterre kregen "oude" stoelen een nieuw kleurtje en kan het fablab begin november zijn eerste knutselaars een leuk zitje aanbieden! Dank je wel Chiro Appelterre!

Top